Светски дан Рома

Шта је 8. април за ромски народ?

Сви народи у свету имају своје националне празнике. Неки народи славе дан када су настале њихове државе, други, пак, неки значајан датум из сопствене историје, трећи када су извојевали какву ратну или другу победу. Неки од народа су своје велике верске претворили у националне празнике.

Роми имају свој национални празник. То је 8. април – Светски дан Рома. Како је дошло до тога да се овај дан прогласи националним празником свих Рома у свету? Тако, што су се представници Рома из 14 земаља, окупљени у Лондону, на Првом Светском Конгресу Рома, који је трајао од 4. до 8. априла 1971. године, договорили да се од тада овај дан у читавом свету прославља као наш национални празник.

И заиста је тако. Роми у многим државама од тада баш на овај дан приређују бројне манифестације културне или политичке природе, на којима се, најчешће на пригодан начин, прославља овај празник. У понеким земљама појединци, а у новије време и читаве групе, тог дана не одлазе на посао. Послодавци им то право признају.

По чему је тај први скуп Рома такве врсте значајан за наш ромски народ?

По томе што су Роми из различитих земаља, схвативши да само на тај начин – кроз међународне облике организовања – могу да остваре не само своје националне, већ и шире интересе, започели изградњу организације која ће их представљати на интернационалном плану. Роми у већини држава у којима већ стотинама година живе не могу да на адекватан начин артикулишу сопствене интересе, па је далеко безболније било опредељење да се то учини кроз међународне облике организовања.

Важан је овај први скуп представника ромског народа и по томе што су тада усвојене неке врло значајне одлуке.

Прва и свакако најважнија је она да је “једино и прво име нашег народа Роми”, што у преводу значи – људи. То, због тога што нас већ хиљадама година разни народи називају Циганима, именом које потиче од грчке речи Антхиганен, што у преводу значи недодирљив, прљав, губав, или другим, најчешће пежоративним именима.

Договорено је тада да се стара ромска песма “Ђелем, ђелем” – “Идем, идем” прогласи химном Рома у читавом свету, а да ромска застава буде, плаво-зелене боје са црвеним точком у средини. И тако би.
Од тада до данашњих дана одржано је још три оваква ромска скупа: у Женеви 1978, Гетингену 1980. и Варшави 1990. године. Пети по реду Светски конгрес Рома, на коме је за председника изабран др Емил Шћука, одржан је јуна месеца, у Прагу 2000. године. На том Конгресу је усвојена Декларација о ромској нацији а формиран је и Светски ромски парламент који сачињавају представници ромског народа из 36 земаља.

Семи конгрес одржан је у италијанском градицу Ланциану 2004., а за председника је изабран Станислав Станкијевиц из Пољске, а осми у Загребу четири године касније на коме је Станислав Станкијевиц реизабран за председника.