Материјална култура

Занати и занимања

„Чим су се појавили у нашој цивилизацији, пише Жан Пол Клебер у својој надалеко познатој књизи“ Цигани“, они су били познати као ковачи. Сећамо се котлара с Крфа, поткивача из Србије, познатих већ у XIV столећу. Јулес Блоцх утврђује да «Индију и Грчку повезују котлари Гаодари из Астарабада, на југу Каспијског мора, те Цигани из Кхорасана, поправљачи верига и истодобно израђивачи чешљева и сита».

Ношње

У најранијим фазама њиховог боравка у Европи, ношња Рома сигурно је имала више заједничких особина. Прве информације које потичу из XV и XVI века говоре да су се жене одевале у складу са модом донетом са Оријента. На ово подсећају и две међу најстаријим гравирама које престављају Роме. На једној од њих, која се налази у књизи “Цосмограпхиа универсалис”, двоје Рома приказани су са капама које асоцирају на земље предње Азије.

Традиционална превозна средства

Традиционална превозна средства и станишта биле су две области које су дуги низ година код Рома биле јединствене. Наиме, у периоду док је овај народ био ненастањен, путовали су и живели у истим стаништима, тј. у колима и чергама. Тек средином 20. века, ова два сегмента живота Рома се раздвајају. Мада, још увек један број Рома живи у камп – приколицама, што је у ствари веома слично животу који се одвијао у некадашњим ромским коњским или воловским колима.